Зв’язок глютену із захворюванням судин

Історія целіакії та безглютенової дієти.

Останнім часом люди стали більше цікавитися такою хворобою як целіакія і безглютеновою дієтою, яка значно покращує стан здоров’я.

Як прийшли до цієї дієти і коли почали вивчати вплив глютену на організм?

Вперше загадкова хвороба – целіакія описана 250 р. н. е. в працях давньоримського античного медика та філософа Аретея Каппадокія. Він описував пацієнтів, які страждають на виснаження, симптоми слабкості та діареї, яких назвав «koiliakos», що сталося від «koelia», по-грецьки «черевна порожнина».

Целіакія (coeliakia; грец. koiliakos кишковий, що страждає на розлад кишечника).

І лише в 1856 році спостереження Аретея Каппадокія були перекладені Френсісом Адамсом з грецької на англійську.

А в 1888 року британський педіатр Семюель Джі  стверджував, що основною частиною лікування целіакії є коригування харчування. І він став першим лікарем, який отримав визнання за встановлення зв’язку між хворобою та дієтою.

Але істинні причини целіакії залишалися загадковими. Від неї в основному страждали діти та спостерігався високий відсоток смертності. В таких дітей спостерігались симптоми: затримка фізичного росту та розумового розвитку, висипання, великий здутий живіт, висохлі кінцівки.

У 1924 році американський лікар Сідней Хаас успішно лікував целіакію банановою дієтою. Але коли хворі на целіакію дорослі знову починали їсти пшеницю, хвороба поверталася.

Але справжнє відкриття сталося в період другої світової війни.

Під час війни люди  стали недоїдати і слабшати. Але хворі на целіакію діти, навпаки, під час голоду почали йти на поправку. Цю особливість помітив голландський педіатр та доктор Віллем-Карел Діке, який опікувався  дітьми з целіакією. Але коли дітям давали сухарі, то хвороба поверталася.

Під час війни смертність дітей від целіакії в Нідерландах скоротилась з 30% практично до нуля. Але по завершенню війни  вона повернулась до колишнього рівня.

Що змінилось в раціоні дітей?  Під час війни пшеничне борошно було в великому дефіциті і замість нього  використовували картопляне.

Лікар  Діке мав припущення щодо пшениці з 1936 року, а згодом і після війни він перевіряв свою теорію.

І у 1950 році Діке опублікував свої висновки про те, що пшеничне та житнє борошно загострюють симптоми целіакії.

А ще пізніше лікар зі своїми колегами встановив, що головним винуватцем целіакії є клейковина.

Згодом медична спільнота почала пов’язувати глютен із симптомами целіакії. Безглютенова їжа стала стандартним способом лікування целіакії в Європі та Австралії, а згодом і в Америці.

Целіакія розглядалася вченими спочатку як харчова алергія.

На початку 1970-х років почали виявляти, що целіакія може бути не алергічним захворюванням, а аутоімунним. Доктор Даніель Леффер був здивований, помітивши, що ген HLA-DQ2, що є компонентом генетичної імунної відповіді, пов’язаний із целіакією. Тоді вже було відомо, що цей ген пов’язаний з діабетом 1 типу, що є аутоіммунним захворюванням. Також виявили, що з целіакією пов’язаний ген HLA-DQ8.

Вчені дійшли висновку, що целіакія викликана імунною реакцією організму на глютен. Імунна система запускається для атаки на власний кишечник, коли глютен потрапляє в організм.

У цей час почали з’являтися припущення, що глютен може негативно впливати на здоров’я людей і без целіакії.

У 1980-ті роки проводилися дослідження щодо впливу глютену, які продовжуються досі.

Опис чутливості до глютену вперше було опубліковано в журналі «Gastroenterology» у 1980 році. У статті описувалися 8 жінок, які страждали на болі в животі, хронічну діарею, і у яких біопсія не підтвердила целіакію. Але після переходу на дієту без глютену – симптоми зникли.

Непереносимість глютену сприймається як стан, що має такі самі симптоми, як і целіакія, але без ушкодження імунної системи кишечника. Цілком ймовірно, що може і не глютен викликає чутливість, а інший білок, який міститься в пшениці.

В 2003 італійський дитячий гастроентеролог Алессіо опублікував дослідження, пов’язані з непереносимістю клейковини. Встановлений зв’язок глютена з шизофренією, аутизмом, діабетом, розсіяним склерозом, хворобами судин та ін.

На сьогодні маркування в супермаркетах продуктів без глютену полегшило життя людей з целіакією та чутливих до глютену.

Під целіакією сьогоднішня медицина розуміє аутоімунне захворювання, що вражає тонкий кишечник. Целіакія викликана реакцією на гліадин,  який присутній в природному білковому компоненті злаків – глютені (клейковині) пшениці, ячменя, жита, вівса. Виникає у людей, які мають генетичну схильність.

За останні роки спостерігається зростання захворюваності на целіакію, чутливість до глютену. Однією з причин такого зростання є версія про зміну пшениці внаслідок генетичних модифікацій.

Своєчасно діагностувавши целіакію лабораторним методом -визначенням антитіл IgG до гліадину, целіакію нескладно усунути – достатньо перейти на безглютенову дієту. І це поки що є єдиним способом позбавитися  целіакії.

Більше інформації про шляхи поліпшення стану здоров’я https://materinka.org

МЦ “Материнка”

Спеціалізація – лікування вен унікальним щадним судиннозберігаючим методом Терновської Тамари Олексіївна

Консультація по попередньому запису по телефону -0508078724

2023-03-29T10:32:48+00:00
Call Now Button